نگهداری و نظافت چمن

نظافت چمن مصنوعی و پیشگیری از بیماری های ویروسی

در این مطلب به روش اصولی نظافت و ضد عفونی کردن چمن مصنوعی برای جلوگیری از انتقال انواع ویروس به ویژه ویروس کرونا (کووید-19) پرداخته ایم.

روش های انتقال ویروس

طبق اعلام مرکز کنترل و پیشیگری از بیماری ها، به طور معمول ویروس کرونا از فرد بیمار به فردی دیگر منتقل می شود؛ ویروس کرونا از راه قطره های تنفسی بسیار ریز که در اثر سرفه، عطسه و یا صحبت کردن در فضا پخش می شود انتقال می یابد و هنگامی که افراد فاصله گذاری اجتماعی را رعایت نکنند احتمال سرایت بیماری افزایش قابل توجهی پیدا می کند.

همچنین این امکان وجود دارد که ویروس کرونا بر اثر تماس با سطح آلوده و سپس لمس چشم، دهان و بینی به بدن منتقل شود؛ اما به نظر نمی رسد که این روش اصلی انتقال و انتشار ویروس باشد.

ضد عفونی کردن چمن مصنوعی

ماندگاری ویروس در فضای باز و زیر نور خورشید و همچنین شرایط دمای بالاتر از 30 درجه سلسیوس، به شدت کاهش می یابد و در کمتر از چند ساعت تا چند روز کاملاً از بین می رود. بنابر این هنگامی که چمن مصنوعی در فضای باز و به مدت 72 ساعت باقی بماند، هیچ نیازی به گند زُدایی ندارد.

زیرا پرتوی فرا بنفش نور خورشید باعث فروپاشی و تخریب مولکول های حیاتی ویروس می شود که این مساله به مرگ آن منجر خواهد شد.

ولی در مورد فضاهای بسته و سرپوشیده که در معرض جریان هوای آزاد و نور خورشید نیستند باید اقدامات گندزدایی را با جدیت پیگیری کرد. بهترین روش فوری برای ضد عفونی کردن چمن مصنوعی، اسپری کردن الکل 70% بر روی سطح چمن مصنوعی است. دقت کنید که الکل بر روی چمن به مدت کافی باقی بماند و با هیچ روشی از روی آن پاک نشود تا هنگامی که به طور طبیعی تبخیر و خشک شود.

استفاده از الکل 70% هیچ آسیبی به چمن مصنوعی نمی رساند و پس از خشک شدن نیز هیچ نشانه ای از خود به جای نمی گذارد. محلول های گندزدای موجود در بازار معمولا دارای مقداری عنصر یُد نیز هستند که درصد بسیار بزرگی از میکروب ها را نابود می کند. این محلول ها را می توان درون دستگاه thermal fogger machine یا دستگاه های مه پاش گرمایی ریخت و استفاده کرد.

توجه داشته باشید که استفاده از الکل با خلوص بالا ممکن است باعث پاک شدن خطوط و طراحی های رنگی روی چمن و انحلال و سُست شدن چسب پشت چمن مصنوعی شود. همچنین استفاده از سفید کننده های قلیایی مثل وایتکس هم باعث رنگ پریدگی و پوسیدگی الیاف چمن مصنوعی می گردد.

 

کووید 19-2

ضد عفونی کردن فضای رستوران به کمک دستگاه مه پاش حرارتی

 

روش نظافت چمن مصنوعی

·        قدم اول؛ نظافت سطحی

در آغاز کار می توان با استفاده از جاروب دستی یا برقی آلاینده های فیزیکی و ریز و درشت را پاک نمود. در فضاهای عمومی نظیر محوطه فروشگاه ها و مراکز تجاری معمولا انواع مختلف آشغال را بر روی زمین مشاهده می کنیم. چیزهایی مثل خاک و شن و سنگ ریزه، برگ خشک درختان، حشرات مرده، فضولات حیوانات، کاغذ، کیسه های پلاستیکی، ته سیگار، باقی مانده انواع خوراکی و نوشیدنی و…

این گونه ضایعات محل مناسبی را برای انباشت انواع ویروس و باکتری فراهم می کنند؛ پس هنگامی که همین موارد را از روی چمن حذف کنیم تا اندازه زیادی به پاکیزگی محیط کمک کرده ایم.

برای جمع آوری برگ و دیگر آشغال های سبُک از روی زمین چمن مصنوعی نباید از اشیا تیز مثل شن کش و چنگک با دندانه های فلزی استفاده کنید. فلزات تیز و برنده به سادگی می توانند باعث پارگی بستر پشتیبان و کنده شدن الیاف چمن شوند.

برای جمع آوری دستی این قبیل آشغال ها، شن کش های پلاستیکی با دندانه های نرم و انعطاف پذیر ساخته شده است که هیچ صدمه ای به چمن وارد نمی کند. اگر در محل زندگی خود این نوع شن کش ها را پیدا نکردید، می توانید از انواع جاروب دسته بلند با موهای پلاستیکی استفاده کنید.

چمن مصنوعی را می توان با استفاده از شوینده های معمولی خانگی مثل شامپو فرش و فشار شلنگ آب به خوبی تمیز کرد. این قبیل مواد هیچ آسیبی به الیاف پلاستیکی چمن وارد نمی کند. فقط باید دقت کنید که مواد شوینده در بافت چمن باقی نماند و به طور کامل با آب شسته شود؛ زیرا به جای ماندن ترکیبات شیمیایی شوینده ها در لا به لای الیاف، در طولانی مدت سبب پوسیدگی چمن خواهد شد.

 

کویید 3

رفت و روب چمن مصنوعی با جارو دستی

 

دفعات شستن چمن مصنوعی بر اساس میزان تردد و استفاده از آن تنظیم شود. در برخی موارد شستشوی هفتگی کفایت می کند ولی اگر رفت و آمد زیادی روی چمن انجام نمی شود می توان زمان شستن با آب را تا یک ماه نیز افزایش داد.

·        قدم دوم؛ استفاده از مواد ضد عفونی کننده

در اینجا باید اشاره کنیم که در صورت شست و شوی کامل و صحیح چمن مصنوعی به وسیله مواد شوینده، تقریبا تمامی عوامل بیماری زای موجود در آن از میان می رود و به هیچ عنوان نیازی به استفاده از مواد گند زُدا نیست. ولی اگر از نابودی کامل میکروب ها خیالتان راحت نشده و برای سلامتی خود و دیگران احساس نگرانی می کنید، می توانید اقدامات تکمیلی دیگری هم انجام دهید.

از آغاز همه گیری بیماری کرونا در جهان، محصولات ضد عفونی کننده متعددی در داخل کشور تولید و عرضه شده که در دسترس همگان قرار دارد. بعضی از این مواد با عنوان ضد عفونی کننده سطوح و در بسته بندی های بزرگ به فروش می رسد. احتمالا شما هم دبه های 20 لیتری مایعات آبی رنگ را در داروخانه ها و دیگر مراکز فروش دیده باشید.

بخش عمده و اصلی این گونه مایعات الکل با غلظت های گوناگون است. علاوه بر آن مواد دیگری نیز به منظور افزایش اثربخشی گندزدایی اضافه می شود. به دلیل پیچیدگی و گوناگونی فرمولاسیون این محصولات نمی توان نمونه مشخصی را توصیه نمود؛ ولی همیشه پیشنهاد می کنیم تا به سراغ تولید کنندگان و نام های معتبر و با سابقه بروید.

علاوه بر مواد ضد عفونی کننده با پایه الکل، می توانید از مواد با پایه کلُر نیز استفاده کنید. حتما شما هم تاکنون درباره ضد عفونی کردن آب آشامیدنی و آب استخرها توسط کلر شنیده باشید. سال هاست که از ترکیبات حاوی گاز کلر برای این گونه کاربردها استفاده می شود و بهداشت و سلامت انسان های بی شماری را برآورده نموده.

کلر یک گاز است ولی برای این که بتوان آن را به سادگی نگهداری نمود از انواع ترکیبات جامد آن استفاده می شود. هیپوکلریت سُدیوم، هیپوکلریت کلسیوم، هیپوکلریت لیتیوم و ایزوسیانورات کلرینه از جمله مهم ترین ترکیبات حاوی کلر هستند که هنگام ترکیب با آب، هیپوکلرو اسید آزاد می کنند که عامل ضدعفونی آن است. این مواد به شکل قرص، گرانول و یا پودر در بازار عرضه می شود.

تری هالو متان ها، هالو استیک اسید ها، تری هالو استالدهید ها، هالو استو نیتریل ها و کلروآمین ها نیز از دیگر منابع تامین کلر برای مصارف ضد عفونی به شمار می روند.

برخی از میکروب ها در برابر کلر مقاوم هستند و به ناچار باید از ترکیبات شیمیایی دیگری استفاده کرد. استفاده از گاز اوزون یکی از روش های گندزدایی و نابود کردن میکروب ها است. اوزون در واقع همان مولکول 3 اتمی اکسیژن است که توانایی بسیار بالایی در ترکیب شدن با مولکول های پروتئین موجودات زنده دارد. بیشتر مردم این فرایند را به نام اکسیداسیون یا هوازدگی می شناسند؛ واکنشی که در اکثر اوقات ویرانگر و فرساینده است.

 

کویید 4

استفاده از ماسک تنفسی، بهترین راه پیشگیری از بیماری های واگیر دار

 

در پایان باید باز هم یادآور شویم که اقدامات توضیح داده شده در این مطلب فقط بخشی از کار پیشگیری از بیماری های واگیردار را انجام می دهد و نباید فقط به آن بسنده کرد. مهم ترین عامل جلوگیری از ابتلا به بیماری ها، رعایت نظافت فردی است.

فرض می کنیم که شما در یک زمین چمن مصنوعی مشغول انجام ورزش و بازی هستید و افراد دیگری هم در زمین حضور دارند که به یک بیماری تنفسی واگیردار مبتلا هستند. بر اساس یافته های مطالعات علمی، انتقال بیماری تنفسی از فرد آلوده به دیگر افراد در هوای آزاد تقریبا غیر ممکن است ولی امکان دارد که ترشحات دهان و بینی فرد بیمار بر روی چمن بریزد.

برخورد و تماس بدن و دستان شما با سطح زمین هم در طول بازی، ممکن است بارها بدن و دستان شما با سطح چمن تماس پیدا کند و به ترشحات آلوده به ویروس آغشته شود. پس تنها کاری که می توانید انجام دهید این است که تا جای ممکن صورت، چشم، بینی و دهان خود را لمس نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *